Rob Daneels

Hoe het voor mij begon

Geweldloze Communicatie (GC) leerde ik in 2001 kennen. Eerst voelde ik hier heel wat weerstand tegen: bezig zijn met gevoelens en zo, dat vond ik gevaarlijk, want ik wilde de moraal (goed en kwaad) hoog houden. In feite wilde ik dat mensen ook rekening hielden met anderen, en dat ze bijvoorbeeld engagementen konden aangaan en respecteren - en dat wil ik nog steeds! Toen ik trainingen begon te volgen, werd ik diep geraakt en merkte ik dat GC ontzettend nauw aansloot bij wat ik sinds mijn kindertijd aanvoelde: elke mens is een mens zoals ik, en alles wat iemand anders doet, had ik in principe ook kunnen doen. Daarom wens ik met een open nieuwsgierigheid te begrijpen wat iemand op een gegeven moment motiveert, waarom die persoon doet wat-ie doet. De jaren daarna werd GC voor mij ook een krachtig hulpmiddel voor het beleven van persoonlijke vrijheid en innerlijke rust, omdat ik nu weet dat er geen 'moeten' bestaat, alleen 'keuze'. Ik merk tot mijn blijvende verbazing en voldoening jaar na jaar een evolutie in mijn persoonlijk beleven en integreren van GC. Waar ik vooral telkens weer blij mee ben, is het bewustzijn en de helderheid die GC me verschaft: waarom vind ik dit of dat nu eigenlijk belangrijk? Zijn er andere mogelijkheden dan ik eerst dacht en beoogde? En: wie is verantwoordelijk voor wat?

In 2002 maakte ik daarnaast kennis met het werk van  Aletha Solter. Dit raakte én inspireerde me op een nieuwe manier, en zette me op weg naar m'n activiteit als opvoedcoach.

Intussen bleef ik een verscheidenheid aan GC-trainingen volgen, waaronder internationale zoals met GC-grondlegger Marshall Rosenberg, de 'dansvloeren' van Gina Lawrie en Bridget Belgrave en de trainingen van Robert Gonzales.

 

Wat ik aanbied

Sinds eind 2004 begeleid ik leer- en oefengroepjes (een reeks ochtenden of avonden waar we met dezelfde groep bijeenkomen) in GC en sinds 2008 ook meerdaagse trainingen. Ik maak daarbij vaak gebruik van de genoemde 'dansvloeren' (een metafoor: kaarten op de grond waar we op gaan staan, en die weerspiegelen waar we innerlijk mee bezig zijn). Daarnaast begeleid ik mensen individueel die hierin raad en/of steun wensen. Ook begeleid ik ouders/opvoeders in de omgang met (hun) kinderen, vooral als het aankomt op huilen, slaapproblemen of "lastig gedrag" (vanuit de principes van 'democratisch opvoeden').

Wie weet, tot op een van mijn trainingsmomenten?